Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Antidepresan, DEHB ve Bipolar Bozukluk İlaçları Türkiye’de Bulunamıyor

Türk Eczacıları Birliği, sabit döviz kuru sebebiyle yeni ilaçların Türkiye pazarına giremediğini duyurdu.

Türkiye’de ilaç fiyatlandırmasında kullanılan sabit döviz kuru politikası, ülkeye yeni tedavilerin girişini engelliyor. Bu yıl, 1 Euro 21.67 TL olarak sabitlenmiş durumda. Ancak bu kur seviyesi, ithal ilaçların Türkiye piyasasına girişini zorlaştırıyor.

Taner Ercanlı, Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti üyesi, bazı ilaç firmalarının düşük kar marjı nedeniyle Türkiye’ye ilaç tedarik etmediğini belirtti. Majör Depresif Bozukluk (MDD), Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) ve Bipolar Bozukluk gibi rahatsızlıklarda kullanılan psikotrop grubu ilaçlarda tedarik sıkıntısı yaşandığını vurguladı.

Ercanlı, sadece mevcut ilaçların değil, aynı zamanda yeni tedavilere yönelik ilaç moleküllerinin de Türkiye’ye ulaşmadığını belirtti:

“Firmalar, düşük fiyatlar sebebiyle Türkiye’ye ilaç getirmiyor. Hatta bu yeni ilaç moleküllerinin tedavi seçeneklerine girişini de engelliyor.”

Özellikle biyoteknolojik ve nanoteknolojik özelliklere sahip akıllı ilaçların Türkiye’de kullanılamadığına dikkat çeken Ercanlı, bu durumun sadece hastaların reçeteli ilaçlara erişememesi değil, aynı zamanda yeni tedavi seçeneklerinden mahrum kalınması anlamına geldiğini vurguladı.

“Biz eczacılar olarak ilacın erişilebilir olmasını istiyoruz. Hasta reçetesiyle geldiğinde ilaca ulaşılabilmeli. Bir ilacın bile eksik olması bizim için önemlidir. Her zaman söylediğimiz bir şey var: En pahalı ilaç, ulaşılamayan ilaçtır.”

Related Posts

Yaygın virüs ‘öpücük hastalığına’ neden oluyor, kanser riskini de 5 kat artırıyor!

Dünya genelindeki çoğu insanın hayatının bir döneminde enfekte olduğu Epstein-Barr virüsünün (EBV), kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırabileceği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kanser araştırma ajansının yeni çalışmasına göre, yaygın görülen bu virüs, kişileri henüz kanser teşhisi almadan yıllar önce yüksek risk altına sokabiliyor.

Doğru bakım yapılmayan dolgulu dişler tekrar çürüyor

Bayındır Beşiktaş Diş Kliniği Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Hale Akduman, kötü ağız hijyeni, düzenli diş kontrollerinin aksatılması ve şekerli ya da asitli gıdaların aşırı tüketimi gibi faktörlerin dolgu yapılan dişlerin zamanla tekrar çürümesine sebep olduğunu belirtti.

Serinlemek için buzlusu değil, sıcağı makbul! Arapların taktiğiymiş, oh dedirtiyor

Yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarında serinlemek hepimizin hayali. Birçoğumuz, buzdolabından yeni çıkmış buz gibi bir içeceği yudumlamanın ferahlığını düşünerek mutlu oluyoruz. Ancak bu ferahlık hissi sandığımız kadar masum olmayabilir. İşte detaylar.

Hekimlerin yükü artarken Bakanlık övündü: ‘OECD’nin iki katı hasta bakıyoruz’

Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, hekimlerin OECD ortalamasının iki katı hasta baktığını belirtirken, sağlık sisteminde birinci basamağın güçlendirilmesi ve randevu sistemindeki aksaklıkların büyük oranda giderildiğini savundu. Birinci, yurtdışına giden doktor sayısından daha fazlasının Türkiye’ye döndüğünü de ifade etti.

Hiç Sigara İçmeyenler Arasında Akciğer Kanseri Teşhisleri Artıyor

Sigara ve akciğer kanseri ilişkisi hakkındaki haberlere bir yenisi eklendi. 

MHRS’de tepki çeken uygulama kaldırıldı

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu, girişimleri ve kamuoyunun tepkisi sonrasında Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ndeki “evli/evli olmayan” ayrımının kaldırıldığını duyurdu.