Avrupa Parlamentosu raporunda İmamoğlu vurgusu: Süresiz durdurdular

Avrupa Parlamentosu Türkiye’nin AB Üyeliği Sürecini Süresiz Durdurdu

Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye’nin jeopolitik ve stratejik öneminin ülkedeki demokratik gerilemeyi telafi edemeyeceğini ifade ederek Türkiye’nin AB üyeliği sürecinin süresiz olarak durdurulduğunu açıkladı. Çarşamba günü 367 oyla kabul edilen raporda, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin mevcut koşullar altında yeniden başlatılamayacağı duyuruldu. Milletvekilleri, Türk halkının önemli bir kesiminin demokratik beklentilerine dikkat çekerek üyelik kriterlerinin tartışmaya açık olmadığını belirtti.

Ekrem İmamoğlu’na Yönelik Baskılar Eleştirildi

Raporda, Türkiye hükümetinin Avrupa Parlamentosu, Türkiye’nin AB üyelik sürecinin mevcut koşullarda yeniden başlatılamayacağını ifade ederken demokratik gerilemeye dikkat çekildi. Ekrem İmamoğlu’na yönelik baskılar ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ziyareti de sert dille eleştirildi. Temel demokratik eksiklikleri gidermede başarısız olduğunu savundu. Aynı zamanda, raporda, Avrupa Birliği içinde, Türkiye ile ilişkilerin tam üyelik hedefi yerine yeni bir çerçevede ilerlemesi gerektiği yönünde eğilimlerin arttığı iletildi. Avrupa Parlamentosu, iklim eylemi, enerji güvenliği, terörle mücadele işbirliği ve bölgesel istikrar gibi konularda daha yakın ve stratejik bir ortaklık kurulması için çağrıda bulundu.

Dikkat Çeken İmamoğlu Vurgusu!

Avrupa Parlamentosu üyeleri, Türkiye’de demokratik standartların kötüleşmesi ve eleştirel seslere ilişkin baskıların giderek artması nedeniyle büyük bir endişe duyduklarını kaydetti. Son dönemde yaşanan barışçıl kitlesel protestolara yönelik orantısız müdahaleler ve delilsiz yargılamalar sert bir dille eleştirildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu’na yönelik baskılar ise, “meşru bir rakibin seçimlere katılmasını engellemeye yönelik politik hamle” olarak yorumlandı. Parlamento, bu gelişmelerin Türkiye’yi otoriterliğe daha da yaklaştırdığını ifade etti.

Aynı zamanda Avrupa Parlamentosu, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs’a yaptığı son ziyareti “yasa dışı” olarak nitelendirdi. Ziyaret, Kıbrıslı Rum ve Türk toplumlarının çıkarlarına doğrudan müdahale olarak değerlendirildi. Söz konusu raporda, Türkiye’de özellikle gençler arasında yaygın olan demokratik ve Avrupa yanlısı beklentilerin, üyelik sürecinin donmuş olmasına rağmen tamamen sona erdirilmemesi gerektiğini gösterdiği ifade edildi.

Related Posts

Pakistan Başbakanı Şerif’ten İran Büyükelçiliğine taziye ziyareti

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, İsrail’in 13 Haziran’da İran’a düzenlediği saldırıların ardından İslamabad’daki İran Büyükelçiliğine taziye ziyaretinde bulundu. Şerif, “İran halkının bu zorlu günlerinde yanlarında olduklarını” ifade etti.

İranlı uzman: İran İsrail’in tutumundan çok saldırılarına yeşil ışık yakan ABD’nin atacağı adımlarla ilgileniyor

İranlı analist Samir Shohani, Washington’un diyalog sırasında İran’a saldırmayacağına dair daha önce verdiği sözleri tutmamasının olası müzakere sürecinin güvenilirliğini zedelediğini belirtti.

Kalp krizi geçirdiği iddia edilmişti: Sahnede fenalaşan Sevcan Orhan’dan ilk açıklama

Türk Halk Müziği sanatçısı Sevcan Orhan, Kıbrıs’ta sahne aldığı sırada aniden fenalaştı. Sosyal medyada, ünlü sanatçının kalp krizi geçirdiği yönünde iddialar yayıldı. Bu haberlerin ardından Sevcan Orhan, sosyal medya hesabından bir video paylaşarak yaşadığı durumu kendisi açıkladı.

Bakan şovda, ormanlar alev alev!

CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, Türkiye’nin dört bir yanında devam eden orman yangınlarına karşı yetersiz hava müdahalesini sert sözlerle eleştirdi. Orman yangınları sürerken Bakan Yumaklı’nın “Tarihin en güçlü hava gücüne sahibiz” açıklamasına rakamlarla yanıt verdi Öztürkmen, “Sadece 1 uçak eklenmiş! İhaleler iptal, uçaklar ortada yok” dedi.

ABD’den İsrail’e yüzlerce milyon dolarlık silah satışı

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail’e 510 milyon dolarlık silah satışını onayladı. Karara göre, İsrail’e mühimmat güdüm paketi ve ilgili destek ekipmanları temin edilecek.

BMGK’den Golan Tepeleri kararı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), BM’nin Golan Tepeleri’ndeki Ateşkes Gözlem Gücü’nün (UNDOF) görev süresini uzatma kararı aldı. Ayrıca kararda, UNDOF dışındaki tüm gruplara, UNDOF mevzilerini terk etmelerini ve barış gücü askerlerine ait araç, silah ve diğer ekipmanları iade etmeleri çağrısı yapıldı.