Halkın enflasyon kaygısı artıyor: Altın ve dolar güvenli liman oldu

Koç Üniversitesi Anketi: Vatandaşların Enflasyon Beklentileri Yükseliyor

Koç Üniversitesi’nin yaptığı ankete göre, vatandaşların enflasyon beklentilerinde artış var. Önümüzdeki 12 aya yönelik enflasyon tahmini yüzde 66’dan yüzde 68’e yükseldi. Aynı şekilde, yıl sonu enflasyon beklentisi de yüzde 67’den yüzde 69’a çıktı. Geçen 12 ayda hissedilen enflasyon oranı ise yüzde 74’ten yüzde 78’e yükseldi.

Altın Yine Popüler, Dolar Talebi Artıyor

Anket kapsamında katılımcılara tasarruflarını nasıl değerlendirmeyi planladıkları soruldu. Sonuçlara göre altın, üst üste ikinci ay en çok tercih edilen yatırım aracı oldu. Ayrıca, katılımcıların dövize olan ilgisi de arttı; dolar alımı tercihi bir önceki aya göre yüzde 13 arttı ve dolarizasyon eğilimi güçlendi. Türk lirası mevduatlarına olan ilgi de yüzde 8 arttı.

Gençler ve Yaşlılar Enflasyondan Daha Endişeli

Yaş gruplarına göre enflasyon beklentileri incelendiğinde, en genç ve en yaşlı katılımcıların en yüksek beklentilere sahip olduğu görüldü. Orta yaş grubunun ise daha iyimser olduğu belirlendi. Bu durum, enflasyon algısının yaşla birlikte değiştiğini gösteriyor.

Eğitim Düzeyi Enflasyon Beklentilerini Etkiliyor

Anket, eğitim düzeyine göre analiz edildiğinde, üniversite mezunlarının enflasyon beklentilerinde düşüş yaşandığı görüldü. Nisan ayında üniversite mezunlarının 12 aylık beklentisi yüzde 64’ten yüzde 62’ye gerilerken, lise mezunlarında bu oran yüzde 66’dan yüzde 74’e yükseldi. Bu veri, ekonomik beklentilerin eğitim seviyesiyle ilişkili olabileceğini gösteriyor.

Related Posts

Tatil sezonu öncesi rezervasyon yapacaklar dikkat! Uyarı geldi

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, yaklaşan tatil sezonu öncesinde erken rezervasyon yapmak isteyenleri, sahte internet siteleri nedeniyle yaşanabilecek dolandırıcılık riskine karşı uyardı.

19 Mart hasarı büyüyor, 5 haftada 49,5 milyar dolar satıldı

19 Mart hasarı büyürken, 5 haftada 49,5 milyar dolar satıldı. Tüm güven endeksleri dipte olurken, tablonun faturası yine halkı kesilecek.

‘Konak aşkı’, tasarruf dinlemedi

Kamuda Tasarruf Tedbirleri Genelgesi kağıt üzerinde kaldı. İktidar ‘İtibardan tasarruf olmaz’ dedi.

Deprem sonrası şirketlerde yeni dönem: Ofise dönüş mü, uzaktan çalışma mı?

İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından birçok şirket çalışma modellerini gözden geçirmeye başladı. Uzaktan çalışmaya geçen firmalar artarken, uzmanlar çalışan güvenliği ve psikolojik destek çağrısında bulunuyor.

Kurban Bayramı öncesi denetim: Hayvan nakillerine yeni kurallar geldi

Tarım ve Orman Bakanlığı, Kurban Bayramı öncesi hayvan ve hayvansal ürünlerin nakil süreçlerini daha etkin izlemek için yönetmelikte değişikliğe gitti. Artık veteriner kontrolü zorunlu, rapor süresi ise 5 günden 3 güne indirildi.

Ankara-Sivas YHT hattı 2 Yılda 1,6 milyon yolcu taşıdı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Sivas YHT Hattı’nın iki yılda 1 milyon 660 binden fazla yolcuya hizmet verdiğini, İstanbul-Sivas arasında başlatılan doğrudan seferlerde de 550 bini aşkın kişinin seyahat ettiğini açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir